Kobalamin ili Vitamin B12 je opći naziv za spojeve s biološkom aktivnošću vitamina B12. Ovi su spojevi uključeni u metabolizam nukleinskih kiselina, prijenos metilnih skupina te sintezu i popravak mijelina. Nužni su za stvaranje normalnih eritrocita. Vitamin B12 (poznat i kao kobalamin) u ljudsko tijelo dolazi proteinskom prehranom. Nastaje u životinjskom organizmu ili uz pomoć mikroorganizama. To je vitamin topljiv u vodi. Pepsin i želučana kiselina oslobađaju ga od proteina, a u krvotok ulazi resorpcijom iz crijeva. Prehrambeni manjak vitamina B12 obično nastaje zbog neodgovarajuće apsorpcije, no on se može razviti i u vegana koji ne uzimaju vitaminske nadopune. Manjak uzrokuje megaloblastičnu anemiju, oštećenje bijele tvari kralježnične moždine i mozga, i perifernu neuropatiju. Dijagnoza se obično postavlja mjerenjem razina vitamina B12 u plazmi. Ako su jetrene zalihe (koje su normalno velike) ograničene, a potrebe su velike zbog velike brzine rasta (npr. u dojenčadi čije su majke vegetarijanke), manjak se može razviti do dobi od 4 do 6 mjeseci.

Anemija se obično razvija podmuklo. Često je teža nego što to ukazuju simptomi jer njezin spori razvoj omogućuje fiziološku prilagodbu. Mogu se pojaviti i različiti probavni simptomi, uključujući anoreksiju, opstipaciju i bol u trbuhu neodređene lokalizacije. Glositis, koji se ponekad opisuje kao pečenje jezika, je rijedak.

Neurološki se simptomi razvijaju neovisno od hematoloških poremećaja, i često bez njih. U ranim stadijima je smanjen osjet položaja i vibracije u ekstremitetima, praćen blagom do umjerenom slabošću i hiporefleksijom. U kasnijim stadijima se razvijaju spasticitet, plantarni ekstenzorni refleks, jači gubitak osjeta položaja i vibracije u donjim ekstremitetima i ataksija. Ovi poremećaji se mogu pojaviti u području rukavica i čarapa. Osjeti dodira, boli i topline su obično pošteđeni, ali ih u staraca može biti teško procijeniti.

Neki su bolesnici također razdražljivi i blago potišteni. U uznapredovalim slučajevima se mogu pojaviti paranoja (megaloblastično ludilo), delirij, smetenost, spastična ataksija i, povremeno položajna hipotenzija. Smetenost može biti teško razlučiti od staračkih demencija, npr. od Alzheimerove bolesti.

Dijagnoza se zasniva na KKS–u i razinama vitamina B12 i folne kiseline. Ako simptomi ukazuju na kompresiju kralježnične moždine ili multiplu sklerozu, može biti potrebna slikovna neurološka pretraga, poput MR.

Poliklinika LabPlus Zagreb
info-zg@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Prijepoljska 19b, 10000 Zagreb
Tel: 01/2993595

Medicina rada
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/2929502

Mikrobiologija
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/7987480

Poliklinika LabPlus Split
info-st@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Dubrovačka 1, (ulaz sa Poljičke ceste). 
21000 Split, Tel: 021/789789

BRZI KONTAKT


© Poliklinika LabPlus

KONTAKTIRAJTE NAS