Rotavirus, 65-nm RNA virus iz familije Reoviridae, je glavni uzročnik infektivnog gastroenteeritisa kod novorođenčadi i male djece. Rotavirus može dovesti do mortalitetom kod rizičnih populacija kao što su novorođenčad i starije osobe. Analizom uzoraka djece koja su hospitalizirana zbog akutnog oboljenja crijeva, do 50% je bilo pozitivno na rotavirus.

Infekcija rotavirusom lako se može preneti pošto se virus razmnožava u crijevima i izlučuje u stolici. Prema tome infekcija rotavirusom je opasna, posebno u pedijatrijskim odjeljenjima i prostorijama sa novorođenčadi jer je njihovo rukovođenje otežano.

Ljudski ADENOVIRUS su neuvijeni DNA virusi sa dvostrukim vlaknom familije Adenoviridae, vrste Mastadenovirus.

Virus se umnožava u jezgru stanice i teži da bude glavna vrsta proizvodeći karakterističan citopatski efekat (CPE). Adenovirusi su oporavljeni od svakog sistema organa ljudi i povezani su sa mnogim kliničkim sindromima uključujući faringitis, faringo konjuktivnu groznicu, bronhitis i pneumonija respiratornog trakta. Jaka oboljenja očiju kao epidemijski keratokunjuktivitis (EKC) ili akutni

hemoragični cistitis su također uzrokovani adenovirusom . Važnost adenovirusa u induciranju gastrointestinalnih infekcija nije bila jasna duže vreme ali studije pokazuju da je adenovirus (kao rotavirus) definitivno povezan sa gastroenteritisom i srodnim sindromima kod novorođenčadi i djece.

Klasična identifikacija adenovirusa kroz njihov citopatski efekat u stanicama je teška i finalni rezultat može biti dobijen nakon 2 do 7 dana ili čak i više.

Astrovirusi isto tako mogu biti uzročnik gastroenteritisa kod djece i odraslih.

U usporedbi s PCR metodom detekcije, osjetljivost i specifičnost testa za rotaviruse je 97.8% i 94.4%, a za adenoviruse 72.7% i 98.2%.

Poliklinika LabPlus Zagreb
info-zg@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Prijepoljska 19b, 10000 Zagreb
Tel: 01/2993595

Medicina rada
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/2929502

Mikrobiologija
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/7987480

Poliklinika LabPlus Split
info-st@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Dubrovačka 1, (ulaz sa Poljičke ceste). 
21000 Split, Tel: 021/789789

BRZI KONTAKT


© Poliklinika LabPlus

KONTAKTIRAJTE NAS