Tireoglobulin se stvara jedino u tkivu štitnjače i time je Tg ekstremno specifičan biljeg za funkciju štitnjače. Potpuni nedostatak TG je siguran dokaz izostanka bilo kakve funkcije tkiva štitnjače.

Budući da je funkcionalno tkivo štitnjače jedini izvor cirkulirajućeg Tg, mjerenje ovog prohormona u osoba kojima je štitnjača odstranjena od velike je koristi i pomoć kliničarima u otkrivanju lokalnog i metastaziranog tkiva štitnjače.

Koncentracija tireoglobulina u serumu ponajprije odražava veličinu štitne žlijezde. Najveći značaj određivanja serumske razine Tg je u postoperativnom praćenju pacijenata operiranih od diferenciranih karcinoma štitnjače.

Referentne vrijednosti:

Muškarci i žene: < 115 kIU/L

Povišeno:

Reaktivnost se javlja kod svih oboljelih od Hasimoto bolesti te u gotovo 85% osoba sa Graves-ovom bolešću. Većina bolesnika s povišenim vrijednostima Tg imaju benignu bolest štitnjače.

Sniženo:

Nije klinički značajno

Najznačajnija uporaba mjerenja koncentracije tireoglobulina u serumu je monitoring bolesnika s karcinomom štitnjače. Bolesnici s lokaliziranim ili metastaziranim karcinomom štitnjače imaju povišene vrijednosti Tg. Nakon kompletne tiroidektomije i radiojodne ablacijske terapije razina TG u serumu se smanjuje.

 

Poliklinika LabPlus Zagreb
info-zg@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Prijepoljska 19b, 10000 Zagreb
Tel: 01/2993595

Medicina rada
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/2929502

Mikrobiologija
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/7987480

Poliklinika LabPlus Split
info-st@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Dubrovačka 1, (ulaz sa Poljičke ceste). 
21000 Split, Tel: 021/789789

BRZI KONTAKT


© Poliklinika LabPlus

KONTAKTIRAJTE NAS