Znate li da Vas i prehrana zdravim namirnicama može učiniti bolesnima?

 

Što je zapravo nepodnošljivost hrane (intolerancija na hranu) ?

“Alergija na hranu javlja se kada imunološki sustav, putem kombinacije imunoloških stanica, antitijela i kemijskih medijatora, reagira u nastojanju da odbaci hranu.”

Što je ImuPro – testiranje Intolerancije na hranu?

ImuPro je inovativan test krvi koji može odrediti odgođene alergije na hranu. Opsežna analiza krvi ImuPro, prepoznaje visoke razine specifičnih IgG antitjela na određenu hranu, što predstavlja osobni imunološki profil na hranu (“ImuPro”).

Postoje četiri različita oblika imunoloških reakcija kod alergija na hranu. Nazivaju se Tip 1, 2, 3 i 4. Kod osoba s alergijom u isto vrijeme se može javiti više od jednog tipa alergijske reakcije. Na ovoj stranici govorimo o Tipu 1 i 3.

  • Tip 1 (brza reakcija) alergije na hranu

Najpoznatiji i dobro proučeni oblik alergije na hranu naziva se imunološka reakcija tipa 1 (ili – klasična alergija na hranu, brza reakcija, IgE-posredovana, atopična alergija na hranu, itd.).  Alergija na hranu tip 1 javlja se u samo 2-5% populacije. Najčešće se javljaju kod djece, a rjeđe kod odraslih. Uobičajno se javlja u genetički predisponiranih pojedinaca u kojih imunološki sustav počinje stvarati specifični oblik antitijela nazvan imunoglobulini E (IgE) na određenu hranu. Jednom stranom IgE antitijela će prepoznati i vezati se na hranu koja izaziva alergiju. Drugom stranom se antitijelo prihvaća na specijalizirane imunološke stanice ispunjene histaminom koje se nazivaju mastociti.  Pripremljeni za akciju, sada IgE antitijela samo trebaju strpljivo čekati ponovni kontakt s alergenima iz hrane.

Kada slijedeći put konzumirate hranu koja izaziva alergiju, IgE antitijela čvrsto se prihvaćaju na hranu.  Trenutačno otpuštanje histamina i drugih kemijskih spojeva vezanih uz alergije (kemijski medijatori) iz mastocita brzo dovode do pojave neželjenih grčeva u trbuhu, dijareje, kožnog osipa, ožarica, naticanja, otežanog disanja ili najzastrašujuće od svih reakcija tipa 1, anafilaksije.

  • Tip 3 (odgođena reakcija) alergije na hranu

Imunološke reakcije tipa 3 su mnogo učestalije kod alergija na hranu nego reakcije tipa 1.  U stvari, kod 45-60% populacije je zabilježena pojava alergije na hranu tipa 3.  (Napomena: Prema svjetskom autoritetu liječniku Jamesu Bralyu,, “70%-80% amerikanaca koji trenutačno pate od kroničnih bolesti nepoznatog uzroka, koje dokazano slabo reagiraju na konvencionalne medicinske tretmane, pate od IgG-posredovanih odgođenih alergijskih reakcija na hranu.”).  Tip 3 alergije na hranu (ili – odgođene alergije na hranu, osjetljivost na hranu, nepodnošljivost hrane, itd.) također uključuju imunološki sustav. One se javljaju kada imunološki sustav stvara preveliku količinu antitijela tipa imunoglobulina G (IgG) na određenu hranu. IgG antitijela, umjesto da se vežu na mastocite kao IgE antitijela kod alergija tipa 1, vežu se direktno na hranu kada ona uđe u krvotok, tvoreći tzv. cirkulirajuće imune komplekse različitih veličina (alergija na hranu vezana na antitijela u krvotoku). Simptomi alergije kod tipa 3 imunoloških reakcija su odgođeni  – javljaju se u rasponu od nekoliko sati do nekoliko dana nakon konzumacije hrane koja izaziva alergiju. Odgođena reakcija na hranu može se javiti u bilo kojem organu ili tkivu u tijelu i može se povezati bilo s uzrokovanjem i/ili izazivanjem preko 100 alergijskih simptoma, kao i preko 150 različitih medicinskih oboljenja.  Procjenjuje se da 60 do 80 milijuna amerikanaca pati od klinički ozbiljnih alergija na hranu od kojih većina pati zbog odgođenih simptoma.

ImuPro testiranja

“Modularni sistem” ImuPro100Plus pruža Vam mogućnost odabira testa koji je najprikladniji za Vas iz nekoliko varijacija testova. Možete direktno odabrati opsežno ImuPro300 testiranje ili nastaviti korak po korak, prvo birajući ImuPro100 testiranje ili ImuPro200 testiranje te ga u slučaju potrebe produžiti s ImuPro200 testiranja na ImuPro300.

Poliklinika LabPlus Zagreb
info-zg@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Prijepoljska 19b, 10000 Zagreb
Tel: 01/2993595

Medicina rada
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/2929502

Mikrobiologija
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/7987480

Poliklinika LabPlus Split
info-st@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Dubrovačka 1, (ulaz sa Poljičke ceste). 
21000 Split, Tel: 021/789789

BRZI KONTAKT


© Poliklinika LabPlus

Loading...
KONTAKTIRAJTE NAS