ŠTO JE ZAPRAVO NEPODNOŠLJIVOST HRANE (INTOLERANCIJA NA HRANU) ?
Intolerancija na hranu javlja se kada imunološki sustav, putem kombinacije imunoloških stanica, antitijela i kemijskih medijatora, reagira u nastojanju da odbaci hranu.
ŠTO JE IMUPRO – TESTIRANJE INTOLERANCIJE NA HRANU?
ImuPro je inovativan test koji iz uzorka krvi može odrediti odgođene alergije na hranu. Opsežna analiza krvi ImuPro, prepoznaje visoke razine specifičnih IgG antitjela na određenu hranu, što predstavlja osobni imunološki profil na hranu (“ImuPro”).
Postoje četiri različita oblika imunoloških reakcija kod alergija na hranu. Nazivaju se Tip 1, 2, 3 i 4. Kod osoba s alergijom u isto vrijeme se može javiti više od jednog tipa alergijske reakcije. Ovdje govorimo o Tipu 1 i 3.
KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU KLASIČNE ALERGIJE ( tip 1) I INTOLERANCIJE NA HRANU (tip 3)?
Pojmovi “alergija na hranu” i “intolerancija na hranu” ponekad se koriste naizmjenično, ali zapravo su prilično različiti. Iako bi se osoba mogla izjasniti da je alergična na određenu hranu, u nekim se slučajevima zapravo odnosi na intoleranciju na hranu, a ne na alergiju – stanje koje, iako neugodno, možda nije toliko ozbiljno.
Klasična alergija je akutni imunološki odgovor (IgE antitijela) na hranu ili drugu tvar, zbog čega tijelo reagira. Ovo je poznato kao alergija tipa 1. Reakcija je obično trenutna i može rezultirati simptomima kao što su otežano disanje, oticanje jezika ili usnica, kožni osip ili košnica, otečeno grlo, voda i svrbež u očima ili u težim slučajevima anafilaksa. Česta alergija na hranu su jaja, orašasti plodovi, mlijeko i školjke.
Alergije s odgođenim početkom ili intolerancije na hranu uključuju imunološki odgovor (IgG antitijela) i puno su češće od tradicionalnih alergija. Hrana koja vam smeta uzrokuje obrambenu reakciju imunološkog sustava i ako se hrana i dalje jede, simptomi mogu biti vrlo neugodni.
Uobičajene intolerancije na hranu uključuju:
- Intolerancija na gluten
- Intolerancija na mliječne proizvode
KOJI SU SIMPTOMI INTOLERANCIJE NA HRANU?
Intolerancija na hranu posredovana IgG-om dovodi do sistemske upale u tijelu. To se može očitovati u nizu simptoma: gastrointestinalne tegobe (IBS, nadutost, zatvor, proljev, grčevi u želucu), glavobolje / migrene, bolovi u zglobovima, artritis, promjene na koži, kronični problemi s težinom i pretilost, poteškoće s koncentracijom, depresija, anksioznost i drugo.
U PONUDI SU 3 RAZLIČITA PANELA ZA TEST INTOLERANCIJE NA HRANU
- ImuPro 100 (90 namirnica)
- ImuPro 200 (180 nairnica)
- ImuPro 300 (270 namirnica)
Za sva pitanja i konzultacije s našim djelatnicima javite nam se u niže navedenom obrascu te saznajte koji bi test najbolje odgovarao vašim potrebama.
INTOLERANCIJA NA HISTAMIN
PATITE LI MOŽDA OD INTOLERANCIJE NA HISTAMIN?
Simptomi poput glavobolje, vrtoglavice, svrbeža kože i IBS-a vrlo su često povezani s intolerancijom na hranu ili alergijom. Iako se neposredne alergije (posredovane IgE protutijelima) prilično lako prepoznaju zbog simptoma koji se pojavljuju nekoliko minuta nakon unosa hrane koja je okidač, alergije na hranu posredovane IgG često ostaju nedijagnosticirane zbog kasne pojave simptoma. Simptomi alergije na odgođeni IgG mogu se pojaviti ponekad satima ili čak nekoliko dana nakon konzumiranja štetne hrane.
ImuPro je specijaliziran za otkrivanje odgođene alergije na hranu na IgG (poznatu i kao intolerancija na hranu), s tim da izbjegavanje intolerantnih namirnica pacijentu često donosi značajno olakšanje, no ponekad simptomi mogu potrajati čak i ako se izbjegava sva IgG-pozitivna hrana.
U tim slučajevima može biti drugog osnovnog uzroka. Na primjer, netolerancija na histamin može se povezati sa simptomima koji uključuju gastrointestinalne poremećaje, hipotenziju, glavobolju, začepljenost nosa, umor, aritmiju, kožne poremećaje, uključujući svrbež, osip ili osip.
ŠTO JE HISTAMIN?
Histamin je prirodni i važan spoj ljudskog tijela, koji regulira krvni tlak, imunološki sustav, a također sudjeluje u živčanom sustavu. Općenito, tijelo je u stanju uravnotežiti oslobađanje histamina bez negativnog utjecaja na organizam. U alergijskim reakcijama, prekomjerno oslobađanje histamina dovodi do alergijskih simptoma i obično će anti-histaminici pomoći smanjiti oslobođeni histamin.
Međutim, histamin je također prisutan u velikoj koncentraciji u određenim namirnicama. Drugi izvor histamina može biti vaša flora crijeva, posebno kada imate SIBO (bakterijski rast bakterija u tankom crijevu).
ŠTO JE INTOLERANCIJA NA HISTAMIN?
Većina ljudi prirodno proizvodi enzim Diamin oksidaza (DAO) koji je prisutan u crijevima i razgrađuje histamin koji se unosi u hranu. 3% populacije ima genetski determiniran ozbiljan nedostatak DAO-a koji se može očitovati na histaminsku intoleranciju, a oko 20% populacije ima blaži oblik intolerancije na histamin. U ovom slučaju simptomi uglavnom ovise o količini unesenog histamina ili ako su prisutni DAO inhibitori.
Snažni inhibitor DAO je alkohol. Kod većine ljudi prisutni su simptomi intolerancije histamina kada konzumiraju alkohol, posebno crno vino. Određeni lijekovi također su snažni inhibitori DAO-a. Intolerancija na histamin može biti uzrokovana nedostatkom vitamina B6, bakra i upalom crijevne sluznice.
KAKO MOŽETE OTKRITI INTOLERANCIJU NA HISTAMIN?
Intolerancija na histamin se ne smije miješati s oslobađanjem histamina od alergijske reakcije. Ni IgE ni kožni testovi nisu u mogućnosti dijagnosticirati histaminsku intoleranciju, a intolerancija histamina neće odgovoriti na anti-histaminike.
Intolerancija na histamin može se utvrditi samo ispitivanjem aktivnosti Diamin oksidaze (DAO) u krvi.
Najnoviji komentari