Malo koji roditelj se nije već susreo sa streptokoknom upalom grla. Iako bolest mogu dobiti i odrasli, najčešće se javlja upravo kod djece. Razlog tomu je relativno lagana zaraza ovom bakterijom u zatvorenim prostorima kao što je škola ili vrtić, budući se prenosi zrakom ili dodirom sa zaraženom osobom ili nekim predmetom. Kao što se u uvodu da naslutiti, streptokokna upala grla predstavlja zaraznu infekciju tkiva ždrijela i/ili krajnika. Infekciju izazivaju beta-hemolitički streptokoki, bakterije loptasta oblika koje dijelimo u skupine A, B, C, D, G. Streptokoknu upalu grla najčešće izazivaju beta-hemolitički streptokoki skupine A, lat. streptococcus pyogenes, iako je moguća i infekcija skupinama C i G. Infekcija streptokokima uzrokuje grlobolju zbog toga što izaziva iritaciju tkiva ždrijela i krajnika te bolnu upalu. Valja spomenuti da se grlobolja također može javiti i zbog virusne infekcije ili nekog neinfektivnog uzroka, poput iritacije dimom, suhog zraka, alergija i ozljeda grla. Streptokoki se prenose s osobe na osobu, bilo zrakom ili dodirom. Budući da se bakterije nalaze u nosu i grlu, mogu se lako prenijeti na drugu osobu kihanjem, kašljanjem, rukovanjem ili nekim drugim dodirom. Također, osoba se može zaraziti i dodirivanjem predmeta s kojima je zaražena osoba bila u kontaktu. Period inkubacije, odnosno vrijeme koje protekne od zaraze bakterijom, pa do pojave prvih simptoma, iznosi od dva do pet dana. Ukoliko se simptomi ne liječe, osoba može biti zarazna i dva to tri tjedna od njihove pojave. Najčešći simptomi streptokokne upale grla su:

iznenadna i nagla upala grla bez kašlja i kihanja krajnici su povećani i upaljeni bol i poteškoće pri gutanju sive, bijele ili žute točke ili naslage na krajnicima i na ždrijelu limfne žlijezde na vratu mogu postati upaljene, povećane i osjetljive na dodir crvenilo ždrijela temperatura preko 38°C (niža temperatura može biti indikacija virusne infekcije).

Osim navedenih simptoma, manje vjerojatni, ali mogući su i bolovi u donjem abdomenu, glavobolja, mučnina i gubitak apetita, bolovi u mišićima te osip na koži. U slučaju osipa na koži, koji se postupno širi od vrata i prsa na cijelo tijelo, vjerojatno se radi o šarlahu, koji nije opasan ukoliko se liječi. Važno je znati prepoznati simptome streptokokne upale grla i razlikovati ih od obične grlobolje ili virusne infekcije. Streptokokna upala grla uglavnom nema popratne simptome obične ili virusne grlobolje, poput kihanja, kašljanja, curenja iz nosa ili začepljenosti nosa. U pravilu, što je više simptoma prehlade ili obične grlobolje, to je manja vjerojatnost da ste zaraženi bakterijskom upalom grla. Infekcije streptokoknim bakterijama najčešće nestaju za sedam dana. Ukoliko se ne liječe, zaražene osobe zarazne su kroz znatno duži period, a moguće su i neke komplikacije. Iako su rijetke, te komplikacije uključuju infekcije uha ili sinusa ili pak reumatsku groznicu ili upalu bubrega.

U slučaju sumnje da ste se zarazili streptokoknom bakterijom te da ste primijetili simptome bakterijske upale grla, najbolje je potražiti pomoć liječnika, koji će zatim dijagnostičkim metodama potvrditi zarazu i propisati način liječenja. U slučaju vrlo jake upale grla, visoke temperature, poteškoća u disanju potrebno je potražiti hitnu liječničku pomoć. Liječnik će tijekom pregleda najvjerojatnije uzeti “bris” grla. To je dijagnostička pretraga kojom se otkrivaju i identificiraju bakterijske, virusne ili gljivične infekcije grla. Na rezultate ovog testiranja potrebno je čekati nekoliko dana, pa će liječnik ponekad posegnuti i za brzim testom na streptokoke, kojim se rezultati dobivaju u roku 10-15 minuta. Ukoliko se tim testom otkriju streptokoki, liječnik može postaviti dijagnozu i odrediti liječenje. Ako se pak test ne pokaže pozitivnim, to ne mora značiti da bakterijske upale nema. Brzi testovi na streptokoke imaju 20-postotnu mogućnost pogreške.

Poliklinika LabPlus Zagreb
info-zg@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Prijepoljska 19b, 10000 Zagreb
Tel: 01/2993595

Medicina rada
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/2929502

Mikrobiologija
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/7987480

Poliklinika LabPlus Split
info-st@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Dubrovačka 1, (ulaz sa Poljičke ceste). 
21000 Split, Tel: 021/789789

BRZI KONTAKT


© Poliklinika LabPlus

KONTAKTIRAJTE NAS