Reumatoidni faktor RF se najčešće koristi kao pomoć prilikom postavljanja dijagnoze

reumatoidnog artritisa. Reumatoidni faktori (RF) su obično protutijela iz grupe IgM. Osjetljivost testa za dokazivanje reumatoidnog faktora kod reumatoidnog artritisa varira od 30% u studijama na zdravoj populaciji do 70-80% u studijama na hospitaliziranoj populaciji, gdje su bolesti obično ozbiljnije.

Terminom ,,reumatoidni faktor” RF se označavaju antitjela koja su prisutna kod oko 80% osoba koje imaju reumatoidni artritis.

Nedostatak ovog parametra je to što je pozitivan nalaz prisutan i kod drugih reumatskih i nereumatskih bolesti. Osim toga, pozitivan nalaz je prisutan i kod nekih zdravih osoba, pri čemu je veća vjerojatnost da će nalaz biti lažno pozitivan što je osoba starija (RF može biti visok kod oko 10% zdravih starih ljudi). Zbog toga se pristupilo istraživanju novih testova koji bi bili od

koristi pri dijagnozi reumatoidnog artritisa i razvijen je antiCCP test.

RF je i dalje u upotrebi: pozitivan rezultat kod osobe sa simptomima reumatoidnog artritisa se koristi za potvrdu dijagnoze.

RF je takođe povišen i kod osoba sa Sjögren sindromom. Važno je reći da se dijagnoza reumatoidnog artritisa i Sjögren sindroma postavlja na osnovu pregleda i različitih dijagnostičkih procedura, a da laboratorijske analize predstavljaju dopunu tim rezultatima.

Normalne vrednosti:

Obično su pokazatelj toga da ne bolujete od reumatoidnog artritisa. Ipak, kod 20% osoba sa ovom bolešću rezultat će biti u granicama referentnih vrednosti. Dodatno, kod nekih pacijenata, rezultat će biti normalan u ranoj fazi bolesti.

Povišene vrednosti:

Kod reumatoidnog artritisa. Potrebne su potvrdne analize za postavljanje dijagnoze. Visoki nivoi RF su udruženi sa ozbiljnijim formama.

–Sjögren sindrom – kod 75-95% osoba. Sjögren sindrom je autoimuna bolest kod koje imuni sistem, umesto stranih agenasa kao što su virusi i bakterije, napada različite organe i to posebno žljezde koje stvaralju suze i slinu, zbog čega se javljaju simptomi kao što su suha usta i oči.

–druge reumatske i nereumatske bolesti: kao što su sistemski eritemski lupus (SLE), druge bolesti vezivnog tkiva, bakterijski endokarditis, bolesti jetre, tuberkuloza, sifilis, virusne infekcije, parazitarne infekcije, bolesti pluća, neke vrste tumora.

U ovim slučajevima, RF se ne koristi za postavljanje dijagnoze niti za praćenje ovih stanja kod malog broja potpuno zdravih osoba.

Poliklinika LabPlus Zagreb
info-zg@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Prijepoljska 19b, 10000 Zagreb
Tel: 01/2993595

Medicina rada
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/2929502

Mikrobiologija
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/7987480

Poliklinika LabPlus Split
info-st@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Dubrovačka 1, (ulaz sa Poljičke ceste). 
21000 Split, Tel: 021/789789

BRZI KONTAKT


© Poliklinika LabPlus

KONTAKTIRAJTE NAS