Ovaj test odnosi se na otkrivanje mikro tragova krvi u stolici koja nije vidljiva prostim okom u stolici. On se koristi za probir oboljelih, ali ima svoja ograničenja koja valja znati. Osjetljivost testa je oko 50 % za karcinom, a specifičnost 25-40 %. Test može zbog navedenih ograničenja biti lažno pozitivan; kod ljudi koji su uzimali crvenog mesa, željeza, acetilsalicilne kiseline ili zbog krvarenja iz divertikula, hemeroida ili gornjeg dijela gastrointestinalnog trakta. Test može biti i lažno negativan kod intermitentnog ( povremenog ) krvarenja . To se može dogoditi kada postoji rak ali ne krvari u dane kada dajemo uzorak stolice i tako ga ne možemo otkriti ili kod uzimanja C vitamina.

Međutim bez obzira na manjkavosti ovog testa s obzirom na mogućnost široke primjene, koristi se u cijelom svijetu za probir oboljelih, jer svi koji imaju jednu od tri uzorka stolice pozitivnu na prisutnost krvi u stolici, upućuju se na kolonoskopiju. Ovaj test se preporučuje svima straijima od 50 godina, a oni koji imaju u obitelji rak debelog crijeva trebali bi se upućivati na ovaj test već nakon 40 godina života.  Liječnik koji svog pacijenta s jednim od navedenih razloga šalje na ovaj test, mora znati njegove manjkavosti, tako da ukoliko dobije rezultate koje ne očekuje,  treba u skladu s pacijentovim simptomima ili nekim drugim signalima učiniti dodatne dijagnostičke pretrage i praćenje .

Pozitivan nalaz upućuje na krvarenje zbog čira na želucu ili duodenumu, tumora u probavnom traktu ili kod ulceroznog kolitisa.

Poliklinika LabPlus Zagreb
info-zg@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Prijepoljska 19b, 10000 Zagreb
Tel: 01/2993595

Medicina rada
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/2929502

Mikrobiologija
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/7987480

Poliklinika LabPlus Split
info-st@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Dubrovačka 1, (ulaz sa Poljičke ceste). 
21000 Split, Tel: 021/789789

BRZI KONTAKT


© Poliklinika LabPlus

KONTAKTIRAJTE NAS