LDH se određuje radi otkrivanja ili praćenja oštećenja tkiva. LDH (laktat dehidrogenaza) je enzim koji je prisutan u skoro svim stanicama u tijelu. Koncentracija u tkivima je 1500 do 5000 puta veća od one koja se normalno nalazi u krvi. Zbog toga, čak i malo oštećenje tkiva dovodi do značajnog povećanja aktivnosti ovog enzima u krvi. Najviše LDH sadrže stanice: jetre, srca, bubrega, skeletnih mišića i eritrocita.

Dijagnostički je važan pokazatelj infarkta miokarda kao i njegove prognoze, zatim kod mišićnih bolesti, naročito distrofije.

Najveće značenje određivnje aktivnosti LDH ima kod oboljenja jetre, a može poslužiti u nekim slučajevima kao tumorski biljeg.

Zbog toga što je rasprostranjen u svim tkivima, povećanje vrednosti LDH se javlja kod različitih stanja i bolesti, na primer:

– različiti poremećaji u protoku krvi koji dovode do nedostatka kisika i izumiranja stanica u organizmu

– bolesti jetre npr.hepatitis. Kod bolesti jetre, značajnije je povećanje aktvnosti enzima AST i ALT od LDH.

– infektivna mononukleoza

– kod oko jedne trećine pacijenata sa bolestima bubrega je povišena aktivnost LDH.

– bolesti koje pogađaju pluća npr. plućna embolija, tumor.

– cerebrovaskularne bolesti npr. moždani udar.

– pankreatitis

– infarkt miokarda – postoje specifičniji testovi za otkrivanje ovog stanja, kao što je određivanje troponina.

– mišićne povrede i bolesti

– kod intramuskularne primjene ljekova može doći do iritacije mišića i oslobađanja različitih enzima (kao što su LDH i CK). Zbog toga se povišena aktivnost ovih enzima može izmjeriti nekoliko dana nakon injekcije. Ako terapija traje nekoliko dana, povišene su vrednosti ovih parametara. Preparati penicilina primenjeni intramuskularno posebno mogu dovesti do ove pojave, iako i drugi ljekovi primenjeni na ovaj način mogu imati sličan efekat.

– nakon napornog vežbanja, zbog mišićne iritacije, nivo LDH može biti povišen (zajedno sa drugim enzimima koji potiču iz mišića, kao što su CK i AST). Povećanje aktivnosti enzima je veće kod osoba koje nisu u dobroj fizičkoj formi.

– nakon kirurških intervencija, aktivnost enzima koji potiču iz mišića (CK, AST, LDH) je očekivano povišena tokom nekoliko dana.

– hemoliza (razaranje eritrocita – crvenih krvnih zrnaca). Hemoliza može nastati zbog

različitih poremećaja u organizmu, ali i zbog nepravilnog vađenja krvi ili nepravilnog rukovanja uzorcima. Zbog oslobađanja sadržaja iz crvenih krvnih zrnaca, u uzorku krvi se nalaze vrlo visoke koncentracije različitih supstanci koje potiču iz ovih stanica npr. LDH, kalij, kisela fosfataza i dr. Na laboratorijskom izveštaju se uvek navodi prisustvo hemolize.

– nakon transfuzija može doći do razaranja crvenih krvnih zrnaca koji su primljeni putem transfuzije, zbog čega nivo LDH raste.

– kod brojnih drugih bolesti i stanja koja dovode do oštećenja stanica.

Serijsko praćenje nivoa LDH u krvi ima najveću primenu u hematologiji i onkologiji:

– megaloblastna anemija najčešće nastaje zbog nedostatka folne kiseline ili vitamina B12.

Kod ove vrste anemija, crvena krvna zrnca se raspadaju u toku sazrijevanja zbog čega se LDH oslobađa u krv u velikim koncentracijama. Ako je lječenje adekvatno, nivo brzo opada.

– merenje LDH je korisno kod predviđanja aktivnosti leukemija i kod limfoma.

– kod određenog broja pacijenata sa malignim bolestima može biti povišen LDH kao posljedica uništavanja tkiva malignim procesom. Tada se merenje aktivnosti ovog enzima koristi kao pomoć pri predviđanju ishoda i za praćenje aktivnosti bolesti.

Poliklinika LabPlus Zagreb
info-zg@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Prijepoljska 19b, 10000 Zagreb
Tel: 01/2993595

Medicina rada
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/2929502

Mikrobiologija
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/7987480

Poliklinika LabPlus Split
info-st@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Dubrovačka 1, (ulaz sa Poljičke ceste). 
21000 Split, Tel: 021/789789

BRZI KONTAKT


© Poliklinika LabPlus

KONTAKTIRAJTE NAS