Plazma stanica proizvodi protutijela, bjelančevine nazvane IMUNOGLOBULINI (Ig). Imunoglobulini su kompleksne proteinske molekule koje predstavljaju specifično ubojito oružje imunog sustava protiv bilo kojeg stranog tijela.

Oni bivaju otpušteni i putuju krvnom plazmom sve dok ne naiđu na antigen kojeg prepoznaju i unište. Imunoglobulini su velike molekule u obliku slova Y. Razlikujemo više tipova kao što su IgG, IgM, IgA, IgE itd. Međutim, za imunost su najznačajniji IgG.

Imunoglobulin G (IgG) je najzastupljeniji imunoglobulin u izvanstaničnoj tekućini i serumu. To je jedini imunoglobulin koji prolazi placentalnu barijeru. Antitijela IgG klase stvaraju se kao odgovor na antigene većine bakterija i virusa te topljive proteinske antigene kao što su razni toksini.

Što obuhvaća pretraga?
Za određivanje Imunoglobulin G (IgG) uzima se krv iz vene.

REFERENTNE VRIJEDNOSTI:
Muškarci i žene: IgG 7 – 16 g/L

Kada trebate pretragu?
Dijagnostička značajnost IgG javlja se kod autoimunih bolesti, kod sarkoidoze, kod kroničnih jetrenih bolesti, kod infekcija, mijeloma, kod hipogamaglobulinemije, limfoidne neoplazme, opekotina, nefrotskog sindroma, a može biti i nasljedna.

Kako se pripremiti za pretragu?
Za točan ishod analitičkog postupka neophodne su određene pripreme organizma, a one uvelike ovise o vrsti pretrage koja se obavlja. Više informacija saznajte na www.poliklinika-labplus.hr/priprema-za-pretrage ili nas kontaktirajte na: 01 4673 648 ili info@poliklinika-labplus.hr 

Poliklinika LabPlus Zagreb
info-zg@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Prijepoljska 19b, 10000 Zagreb
Tel: 01/2993595

Medicina rada
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/2929502

Mikrobiologija
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/7987480

Poliklinika LabPlus Split
info-st@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Dubrovačka 1, (ulaz sa Poljičke ceste). 
21000 Split, Tel: 021/789789

BRZI KONTAKT


© Poliklinika LabPlus

KONTAKTIRAJTE NAS