O aminokiselini po imenu homocistein se priča već godinama, (1976. g. objavljena je studija o korelaciji između povišenog homocisteina i pojave koronarne bolesti), no interesantno je što je tek nedavno homocistein zaista i optužen kao vodeći uzrok nastajanja srčanih i moždanih udara.

Dok su se dugo vremena vodile stručne rasprave u vezi s kolesterolom i dok su rađene brojne kliničke studije o razornom utiecaju takozvanog lošeg kolesterola (LDL), povišen homocistein je uzimao svoje mnogobrojne žrtve.

Zašto je homocistein opasan?

Jednostavno rečeno, nakupljanje homocisteina pravi oštećenje krvnih žila (pukotinu), a s vremenom dolazi do pojave upalnog procesa. Upala dalje dovodi do napada slobodnih radikala i oksidacije lošeg, odnosno LDL kolesterola. Ovaj kolesterol se lijepi na oštećenom mjestu, dovodeći do smanjenja krvnih žila – što naposljetku dovodi do infarkta miokarda ili moždanom udaru. Povišeni tlak je dodatni čimbenik rizika.

Osim podataka o kardiovaskularnim oboljenjima u obitelji, osobe koje imaju predispozicije za homocisteinemiju (ili su već i razvili ne-genetski izazvano povećanje homocisteina) su: depresivni, osobe s nesanicom, osjećajem stalnog umora, vegeterijanci, osobe koje jedu svakog dana crveno meso, svi koji piju više od 3 čaše alkoholnog pića ili 3 šalice kave dnevno, pušači, često prehlađeni, kod kojih je smanjena koncentracija ili pamćenje i koji imaju bolove u zglobovima ili mišićima.

Povišena razina homocisteina utječe na nastanak ateroskleroze, predstavlja faktor rizika od srčanog udara, a također igra važnu ulogu u razvoju osteoporoze. Nedavno su sprovedena istraživanja koja pokazuju da je homocistein povišen i kod osoba koje imaju Chronovu bolest, ulcerozni kolitis i Alzheimerovu bolest.

Kako su isti čimbenici povezani s većim rizikom obolijevanja od srčanog infarkta i niza drugih bolesti, svaka osoba zainteresirana za dug i zdrav život trebala bi kontrolirati i održavati nabrojene čimbenike rizika u granicama normale.

Kako je do sada bilo uobičajeno na sistematskim pregledima kontrolirati samo razinu analita – kolesterola, HDL-kolesterola, LDL-kolesterola i triglicerida – predlažemo da ovaj dijapazon pretraga proširite s pretragama fibrinogena, ultrasenzitivnog CRP-a i homocisteina.

Abnormalna razina homocisteina dovodi do pojave ateroskleroze na najmanje 3 načina:

  1. direktnim toksičnim učinkom homecisteina koji oštećuje stanice oblaganjem unutrašnjosti arterija
  2. interferencijom s faktorima zgrušavanja i
  3. oksidacijom lipoproteina niske gustoće (LDL).

Homocistein je bolji test za predviđanje srčanih bolesti, moždanog udara i smanjenog krvotoka u rukama i nogama od kolesterola.

On je najnoviji test koji se koristi kao «screening» kod ljudi s visokim rizikom od srčanog infarkta ili moždanog udara. Može biti koristan kod osoba kod kojih postoji obiteljska anamneza koronarnih arterija, ali se ne znaju ostali riziko-faktori.

Mjerenje razine homocisteina u krv je novi, potencijalni test koji «spašava» život osiguravajući informacije o vitaminima B12 i B6 i stanje metilacije, a pored toga određuje razinu toksičnog homocisteina.

Poliklinika LabPlus Zagreb
info-zg@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Prijepoljska 19b, 10000 Zagreb
Tel: 01/2993595

Medicina rada
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/2929502

Mikrobiologija
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/7987480

Poliklinika LabPlus Split
info-st@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Dubrovačka 1, (ulaz sa Poljičke ceste). 
21000 Split, Tel: 021/789789

BRZI KONTAKT


© Poliklinika LabPlus

KONTAKTIRAJTE NAS