GGT – Gama-glutamil transferaza je enzim koji katalizira prijenos hidrolizom oslobođenog ostatka glutaminske kiseline na neku aminokiselinu ili peptid. U organizmu se javlja pretežno vezan na stanične membrane. Najviše ga ima u četkastom obrubu epitelnih stanica proksimalnih tubula bubrega, prostati, gušterači, jetri, epitelu tankog crijeva i mozgu.

Porast katalitičke koncentracije GGT – Gama-glutamil transferaza je najosjetljiviji pokazatelj oštećenja jetre, a naročito je izražen ako su oštećenja uzrokovana alkoholom. Dobar je pokazatelj u diferencijalnoj dijagnostici hepatocelularne i opstruktivne žutice.

Referentne vrijednosti:

Muškarci: 11 – 55 U/L

Žene: 9 – 35 U/L

Povišeno:

Porast vrijednosti GGT – Gama-glutamil transferaza je znak oštećenja jetre. Jako se povećava u slučajevima intrahepatične i posthepatične bilijarne opstrukcije. Razina GGT – Gama-glutamil transferaza je povećana kod bolesnika s infektivnim hepatitisom, masnom infiltracijom jetre, kod akutnog i kroničnog pankreatitisa.

Budući da se povišena razina GGT – Gama-glutamil transferaza nalazi kod bolesnika s alkoholnom cirozom jetre, te kod ljudi koji su teški alkoholičari, GGT je značajan u otkrivanju alkoholizma, alkoholnih jetrenih oštećenja te praćenju alkoholne apstinencije.

Sniženo:

Nije klinički značajno

Poliklinika LabPlus Zagreb
info-zg@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Prijepoljska 19b, 10000 Zagreb
Tel: 01/2993595

Medicina rada
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/2929502

Mikrobiologija
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/7987480

Poliklinika LabPlus Split
info-st@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Dubrovačka 1, (ulaz sa Poljičke ceste). 
21000 Split, Tel: 021/789789

BRZI KONTAKT


© Poliklinika LabPlus

KONTAKTIRAJTE NAS