Candida – tihi neprijatelj ili neugodna opasnost Uočavajući da Candida predstavlja doista ozbiljan zdravstveni problem, te da se nalazi u podlozi brojnih poremećaja koje ma koliko primjenjivali ispravnu terapiju ne možemo izliječiti jer nismo riješili uzrok bolesti, Poliklinika LabPlus uvela je dijagnostički test za dokazivanje Candide.

Loše se osjećate u toplom ili vlažnom okruženju, kronično ste umorni, teško se koncentrirate, imate želju za konzumiranjem velikih količina šećera? Možda u podlozi ove priče nije stres, ni PMS, ni poremećaj rada štitne žlijezde nego infekcija s Candidom.

Candida albicans spada u grupu gljivica koja se u manjem broju prirodno nalazi između crijevnih resica i nabora crijevne sluznice. Pod različitim utjecajima, a pogotovo zahvaljujući nekontroliranoj upotrebi antibiotika, sve češćoj upotrebi oralnih kontraceptiva, hormonske nadomjesne terapije, imunosupresivne terapije dolazi do njenog nekontroliranog bujanja.

Posljedica ovo rasta ne mora biti samo lokalna infekcija, nego dolazi do bujanja u crijevima što rezultira povećanom propusnošću crijevne sluznice i povećanom apsorpcijom štetnih tvari i alergenima iz hrane koji bi inače u potpunosti bili eliminirani kod očuvane funkcije crijeva.

Simptome infekcije Candidom možemo podijeliti u nekoliko skupina:

Opći simptomi: umor, depresija, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, osjetljivost prema kemikalijama, česte mokraćne infekcije.

Respiratorni simptomi: kronični iscjedak iz sinusa, česti kašalj, grlobolja, prehlade, alergije, astma

Kožni simptomi: osip, peckanje, egzem

Gastrointestinalni simptomi: plinovi, nadutost, učestali proljevi, ili zatvori, grčevi u crijevima, žgaravica, sindrom iritabilnog kolona

Ginekološki simptomi: peckanje, crvenilo, svrbež, bjelkasto-žućkasti iscjedak iz rodnice

Hormonalne smetnje: neredovita menstruacija, menstrualni grčevi, izražen PMS, hipotireoza, hipoglikemija

Uočavajući da Candida predstavlja doista ozbiljan zdravstveni problem, te da se nalazi u podlozi brojnih poremećaja koje ma koliko primjenjivali ispravnu terapiju ne možemo izliječiti jer nismo riješili uzrok bolesti, Poliklinika LabPlus uvela je dijagnostički test za dokazivanje Candide.

Radi se o određivanju dvaju vrsta antitijela iz krvnog uzorka:

Ig M Candida (akutna infekcija) Ig G Candida (kronična infekcija)

Nakon izrade nalaza pacijenti dobivaju stručne savjete od strane nutricioniste budući da se zna da u suzbijanju rasta Candide važnu ulogu ima promjena načina prehrane.

Takav tip prehrane je dijagnostički, ali i terapijski. Učinak treba pratiti nekoliko tjedana, a nakon toga postepeno se uvode namirnice i prati da li se simptomi opet javljaju ili ne.

Ponekad promjena načina prehrane nije dovoljna u obrani protiv gljivica, nego je potrebno uvesti i suplementacijsku terapiju na koju se u Poliklinici LabPlus također mislilo, te se pacijentima ponudila linija Douglas dijetetika (FOS prah, esencijalne masne kiseline, vitamin C, vitamini B kompleksa, cink, magnezij), a sve u svrhu poboljšanja obrambene sposobnosti organizma i sprječavanja povrata gljivične infekcije.

Ukoliko imate neke od navedenih simptoma ili imate simptome koji bez obzira na terapije ne prolaze, možda je u podlozi Candida obrambene sposobnosti organizma i sprječavanja povrata gljivične infekcije

Ukoliko imate neke od navedenih simptoma ili imate simptome koji bez obzira na terapije ne prolaze, možda je u podlozi Candida.

Upravo zbog toga s povjerenjem se obratite stručnom osoblju Poliklinike LabPlus, saznajte rezultate testiranja, te se s našim timom upustite u borbu sa tihim pratiteljem koji kad se razbukta nije ni najmanje ugodan.

Poliklinika LabPlus Zagreb
info-zg@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Prijepoljska 19b, 10000 Zagreb
Tel: 01/2993595

Medicina rada
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/2929502

Mikrobiologija
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/7987480

Poliklinika LabPlus Split
info-st@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Dubrovačka 1, (ulaz sa Poljičke ceste). 
21000 Split, Tel: 021/789789

BRZI KONTAKT


© Poliklinika LabPlus

KONTAKTIRAJTE NAS