Hepatitis B prenosi se spolnim putem, parenteralno preko krvi i sa zaražene trudnice/majke na dijete. Osoba se može inficirati tijekom posjete stomatologu, prilikom tetoviranja, pedikiranja, piercinga, akupunkture.

U rizične skupine pripadaju spolni partneri inficiranih osoba, zdravstveni radnici, i.v. narkomani, djeca zaraženih majki.

Prema epidemiološkim procjenama u svijetu od njega boluje oko 300 milijuna ljudi, a od posljedica ove bolesti godišnje umre oko 250 000 ljudi. U Hrvatskoj je oko 80 000 kliconoša virusa B te pripadamo u zemlje niske prevalencije, s manje od 2 % zaraženih stanovnika.

Protiv ove bolesti postoji cjepivo, koje je uvršteno u program cijepljenja djece, a njime se cijepe i osobe koje pripadaju rizičnim skupinama.

U ranoj fazi hepatitis B akutne infekcije iz krvi je moguće dokazati samo antigene HBsAg i HbeAg zajedno, ili pojedinačno. Nakon pojave antigena među prvim antitijelima u krvi inficirane osobe javljaju se anti-HBc IgM i ukupni anti-HBc. Nastankom tzv. serokonverzije, dolazi do nestanka antigena, i do pojave specifičnih anti-HBe i zaštitnih anti-HBs protutijela, a iz krvi nestaje IgM anti-HBc. Nakon oporavka od preboljelog hepatitisa B u krvi ostaju doživotno anti-HBc i anti – HBs protutijela , a ponekad i anti-HBe.

U osoba sa slabijim imunitetom ponekad se testiranjem krvnog uzorka pronađe samo izolirani nalaz anti-HBc protutijela koji može uputiti na moguću viremiju niskog stupnja. Ako je marker HBsAg pozitivan više od 6 mjeseci, i ne nestaje iz krvi, njegov dokaz upućuje na sumnju da osoba boluje od kroničnog B hepatitisa. Kod infekcija tzv. mutantima virusa, mogući su atipični serološki nalazi, pa je testiranje potrebno proširiti molekularnom dijagnostikom.

Više o pretragama i virusima hepatitisa
Za sve dodatne informacije, molimo kontaktirajte nas na: 01 4673 648 ili info@poliklinika-labplus.hr

Poliklinika LabPlus Zagreb
info-zg@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Prijepoljska 19b, 10000 Zagreb
Tel: 01/2993595

Medicina rada
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/2929502

Mikrobiologija
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/7987480

Poliklinika LabPlus Split
info-st@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Dubrovačka 1, (ulaz sa Poljičke ceste). 
21000 Split, Tel: 021/789789

BRZI KONTAKT


© Poliklinika LabPlus

KONTAKTIRAJTE NAS