Hepatitis je latinski izraz za upalu jetre. Osim hepatotropnih virusa (koji specifično inficiraju stanice jetre – hepatocite, upalnu bolest jetre mogu uzrokovati i drugi mikroorganizmi, zatim lijekovi, alkohol, a moguća je i autoimuna upala jetre. 
Danas je poznato više vrsta virusnih hepatitisa, a među njima najpoznatiju su A, B, C, dok su rjeđi slučjevi D, E, F i G hepatitisa.
Jedini način spoznaje o bivšoj ili sadašnjoj zarazi virusnim hepatitisom je testiranje na HAV, HBV, HCV i druge virusne markere iz krvi.

Hepatitis A

Primarni put prijenosa virusa hepatitisa A jest fekalno oralni, mada se sa zaražene osobe na nezaraženu može prenijeti i krvlju. Stoga je u prošlosti ova bolest zvana i ”bolest prljavih ruku”. 
Inkubacija traje 15-50 dana, a prosječno oko mjesec dana. Bolesnici izlučuju virus stolicom oko 2 tjedna prije pojave kliničkih znakova infekcije i još 2 tjedna nakon što nastupi žutica. Osim fekalno-oralnim putem, preko zaražene hrane i vode zaraza se može širiti i socijalnim kontaktima unutar članova obitelji, te analnim i oralnim seksom.

Kod hepatitisa A nema dugotrajne kronične infekcije, a preboljela bolest ostavlja trajan imunitet. U oko 15% inficiranih moguća je ponovna pojava simptoma tijekom 6-9 mjesečnog perioda od nastupa infekcije tzv. relaps.

Terapija je simptomatska, poštedna, zabranjena je konzumacija alkohola jer može pogoršati upalnu bolest jetre

Dijagnostički markeri hepatitisa A

Nakon nešto više od mjesec dana od dana infekcije virusom HAV u krvi inficirane osobe testom se mogu otkriti IgM i IgG anti-HAV. 
IgM klasa anti-HAV antitijela nestaje iz krvi za oko 6 mjeseci od nastupa infekcije, dok IgG anti-HAV antitijela ostaju u krvi doživotno, kao rezultat preboljelog hepatitisa A. Za osobe koje imaju pozitivan nalaz anti-HAV smatra se da su ili prokuženi, ili u slučaju da su cijepljeni hepatitis A cjepivom, te osobe imaju zaštitni titar anti-HAV antitijela u krvi.

Više o pretragama i virusima hepatitisa
Za sve dodatne informacije, molimo kontaktirajte nas na: 01 4673 648 ili info@poliklinika-labplus.hr

Poliklinika LabPlus Zagreb
info-zg@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Prijepoljska 19b, 10000 Zagreb
Tel: 01/2993595

Medicina rada
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/2929502

Mikrobiologija
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/7987480

Poliklinika LabPlus Split
info-st@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Dubrovačka 1, (ulaz sa Poljičke ceste). 
21000 Split, Tel: 021/789789

BRZI KONTAKT


© Poliklinika LabPlus

KONTAKTIRAJTE NAS