Adrenokortikotropni hormon (ACTH) ili kortikotropin peptidni je hormon koji se stvara u hipofizi. Stimulira stvaranje i izlučivanje glukokortikoida (naročito kortizola) iz adrenalnog korteksa. Stvaranje glukokortikoida regulirano je različitim faktorima. Visoke koncentracije glukokortikoida u krvi inhibiraju izlučivanje Adrenokortikotropni hormon (ACTH)  mehanizmom negativne povratne sprege. Koncentracije Adrenokortikotropni hormon (ACTH)  pokazuju dnevne razlike, s tim da su ujutro visoke a navečer niske. Stoga je, kao i kod kortizola, vrlo važno znati vrijeme uzorkovanja za interpretaciju rezultata. Određivanje Adrenokortikotropni hormon (ACTH)  u plazmi vrlo je korisno u diferencijalnoj dijagnozi Cushingove bolesti (hipersekrecija ACTH), tumora koji autonomno proizvode Adrenokortikotropni hormon (ACTH), hipopituitarizma s manjkom ACTH, te ektopičkog Adrenokortikotropni hormon (ACTH)  sindroma. Također, određivanje Adrenokortikotropni hormon (ACTH)  može biti važno kod diferencijalne dijagnoze adrenokortikalne insuficijencije (Adisonova bolest). Adrenokortikotropni hormon (ACTH)  koji ne nastaje u hipofizi naziva se ektopički ACTH. Često je povezan sa mikrocelularnim karcinomom pluća. U rijetkim slučajevima ektopički ACTH može nastati kod tumora timusa, adenokarcinoma pankreasa ili bronhialnih karcinoida.  

Referentne vrijednosti Muškarci i žene: 1,6 – 13,9 pmol/L

Povišeno Povišene razine Adrenokortikotropni hormon (ACTH)  mogu se naći u ektopičkom ACTH sindromu, gdje uzrok može biti bilo koji maligni tumor, no u više od polovice slučajeva, uzrok je mikrocelularni karcinom pluća. Sljedeći uzrok po učestalosti je maligni tumor otočića gušterače i timom. Također se mogu naći i u primarnoj adrenokortikalnoj insuficijenciji.

Sniženo Niske razine Adrenokortikotropni hormon (ACTH) mogu se naći u Cushing-ovu sindrom uslijed autonomnog adrenokortikalnog tumora, zatim u sekundarnoj i tercijarnoj adrenokortikalnoj insuficijenciji, zajedno sa niskim razinama kortizola.

Poliklinika LabPlus Zagreb
info-zg@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Prijepoljska 19b, 10000 Zagreb
Tel: 01/2993595

Medicina rada
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/2929502

Mikrobiologija
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/7987480

Poliklinika LabPlus Split
info-st@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Dubrovačka 1, (ulaz sa Poljičke ceste). 
21000 Split, Tel: 021/789789

BRZI KONTAKT


© Poliklinika LabPlus

KONTAKTIRAJTE NAS