Manjak proteina S može se podijeliti na heterozigotni i homozigotni oblik. Kao i kod manjka proteina C, homozigotni manjak proteina S iskazuje se ubrzo nakon rođenja fulminantnom purpurom i DIK–om. Oko 50% bolesnika s manjkom proteina S razvit će vensku trombozu prije 45. godine. Kao i kod manjka proteina C i aktivirane rezistencije na protein C, prisutnost još jednog od faktora rizika za trombozu povećava opasnost od trombotičkog zbivanja. Manjak proteina S također treba uzeti u obzir ako se u bolesnika koji uzima varfarin pojavi nekroza kože.

Postavljanje dijagnoze

Dostupne su i antigena i funkcijska pretraga. Kod manjka (deficijencije) tipa I, obje će pretrage biti abnormalne. Kod bolesnika s manjkom tipa II funkcijska pretraga bit će abnormalna, ali će antigena pretraga biti normalna.

Zbog toga se kao izborni test probira u dijagnostici manjka proteina S preporučuje funkcijska pretraga. Ako je funkcijska pretraga abnormalna, treba učiniti antigenu pretragu za razlikovanje manjka tipa I od manjka tipa II. Bolesnici s manjkom tipa II mogu se dalje podijeliti na podtip IIa i IIb prema razini slobodnog i ukupnog   proteina S.

Lažno pozitivni rezultati pretrage mogu se dobiti ako se funkcijska pretraga obavlja kod bolesnika s aktiviranom rezistencijom na protein C. Stoga bi bolesnicima za koje se sumnja da imaju manjak proteina S na osnovi funkcijske pretrage, trebali učiniti dodatne pretrage kako bi se isključila dijagnoza aktivirane rezistencije na protein C. No, funkcijske pretrage zasnovane na ugrušku ne moraju biti točne u bolesnika koji imaju abnormalno koagulacijsko vrijeme zbog povišene razine faktora VIII ili lupus antikoagulansa.

Mjerenje razine proteina S ne preporučuje se kod bolesnika koji primaju oralne antikoagulanse. Dok neki smatraju kako se pretraga može učiniti, dijagnostička točnost nije jasna. Ako je nužno učiniti pretragu kod bolesnika koji se liječi varfarinom zbog manjka proteina C, oralne antikoagulanse treba ukinuti barem 10 dana prije pretrage. Tijekom tog razdoblja bolesnik može primati heparin bez zabrinutosti da će to utjecati na ishod pretrage.

Razina proteina S se može sniziti nakon trombotičkog zbivanja, zbog potrošnje. Neprepoznavanje te važne činjenice može navesti kliničara da pogrešno proglasi kako bolesnik ima manjak proteina S. Međutim, normalna razina ukazuje kako manjak proteina S ne postoji.

Poliklinika LabPlus Zagreb
info-zg@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Prijepoljska 19b, 10000 Zagreb
Tel: 01/2993595

Medicina rada
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/2929502

Mikrobiologija
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/7987480

Poliklinika LabPlus Split
info-st@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Dubrovačka 1, (ulaz sa Poljičke ceste). 
21000 Split, Tel: 021/789789

BRZI KONTAKT


© Poliklinika LabPlus

Loading...
KONTAKTIRAJTE NAS