Progesteron je po mnogočemu izuzetan hormon. Iako se većina progesterona izluči u drugoj polovici menstruacijskog ciklusa, on nije isključivo ženski hormon, niti se njegovo djelovanje ograničava na spolnost i reprodukciju. Progesteron je zapravo prekursor za većinu drugih steroidnih hormona, pa je njegova važnost u našem tijelu tim veća. Stoga je posve razumljivo da manjak progesterona dovodi do mnoštva problema. Zbog svoje mnogostruke važnosti progesteron je hormon čiji pozitivni učinci u nadomjesnoj terapiji u vrlo kratko vrijeme pokažu svoju opravdanost.

Djelovanje progesterona

Progesteron priprema za trudnoću i porođaj, pa dominira drugom polovicom menstruacijskog ciklusa kako bi stimulirao rast endometrija za prihvat jajašca ako je došlo do oplodnje, ali regulira i njegovo ljuštenje ako do trudnoće ne dođe. To mjesečno ljuštenje endometrija jest menstruacija, koja kao takva ima važnu ulogu u zaštiti od nastanka zloćudnih tvorbi endometrija.

Progesteron također ima vrlo važnu ulogu u središnjemu živčanom sustavu i djeluje opuštajuće, čime se objašnjavaju promjene u raspoloženju, razdražljivost i depresivna stanja koja se javljaju već s prvim znacima smanjene proizvodnje progesterona i rada jajnika.

Uza sve to progesteron:

ima važnu ulogu u regulaciji šećera u krvi

pridonosi zdravlju urinarnog trakta

utječe na zdravlje živčanog sustava i moždane funkcije

sudjeluje u očuvanju gustoće kostiju

regulira tekućine u tkivima i djeluje diuretički

osigurava zdrav san

važan je za očuvanje organizma u stresnim situacijama

djeluje sedativno i antidepresivno, a u trudnoći i analgetički

sudjeluje u pretvaranju masti u energiju

regulira proizvodnju hormona štitnjače

jača imunosni sustav.

Simptomi manjka progesterona

Manjak progesterona očituje se u podjednakoj mjeri na fizičkom i psihičkom planu te u početku ne mora predstavljati stvarne zdravstvene probleme, već stalne ili povremene tegobe koje utječu na kvalitetu života žene: česte promjene raspoloženja, gubitak koncentracije, tjeskoba ili depresija, izraženi simptomi predmenstruacijskog sindroma, neredoviti menstruacijski ciklusi ili izostanak menstruacije, anovulacija, nemenstruacijsko krvarenje, glavobolje, napetost u grudima, smanjena spolna želja, slab san ili nesanica, kroničan umor.

Nerijetko se javlja i problem s regulacijom tjelesne težine, ali i s regulacijom vode u tkivima: zadržavanje vode u tkivima, otečenost i napuhnutost.

S vremenom simptomi manjka progesterona mogu napredovati i intenzitetom i opsegom, pa tegobe postaju izraženije, a javljaju se i veći ili manji zdravstveni problemi, posebice u perimenopauzi, vremenu kada žena još ima menstruaciju, ali se ciklus skraćuje, pa nastupa obilno krvarenje, stvaraju se miomi i ciste dojki ili jajnika.

Simptomi progesteronske dominacije ili viška progesterona

Najčešće se očituju među ostalim kao osjetljivost grudi, promjene raspoloženja, potištenost, letargija, gubitak spolne želje, suhoća spolovila, usporena probava. Više razine progesterona u nekim slučajevima mogu rezultirati povećanim lučenjem kortizola i simptomima tipičnim za povišene razine kortizola kao što su pojačan apetit uz dobitak na tjelesnoj težini i abdominalno nakupljanje masnoće.

Napomena

Ukoliko se želi saznati je li ciklus ovulatorni (da je u tom ciklusu bila ovulacija), traži se mjerenje progesterona 21. dana ciklusa. Razlog tome je velika vjerojatnost da je tada žena sigurno u lutealnoj fazi, računajući da je ovulacija bila 14. dan.

Poliklinika LabPlus Zagreb
info-zg@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Prijepoljska 19b, 10000 Zagreb
Tel: 01/2993595

Medicina rada
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/2929502

Mikrobiologija
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/7987480

Poliklinika LabPlus Split
info-st@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Dubrovačka 1, (ulaz sa Poljičke ceste). 
21000 Split, Tel: 021/789789

BRZI KONTAKT


© Poliklinika LabPlus

Loading...
KONTAKTIRAJTE NAS