OGTT ili oralni glukoza tolerans test pokazuje sposobnost prerađivanja glukoze u organizmu te služi za otkrivanje poremećaja metabolizma šećera. Jedan je od nužnih pregleda u trudnoći, jer se u od 3 do 8 posto trudnica javlja gestacijski ili trudnički dijabetes. On u ozbiljnijim slučajevima može predstavljati opasnost za nerođeno dijete.

Mjeri se razina glukoze u krvi i mokraći u određenim vremenskim razmacima.

  1. Kod trudnica: u vremenu: 0 min, 30 min, 60 min, 120 min (mokraća na početku i na kraju testa)
  2. Kod ostalih: u vremenu: 0 min i 120 min (mokraća na početku i na kraju testa)

Iako se OGTT prvotno koristi za otkrivanje dijabetesa tip 2, modificirana inačica pretrage najčešće se koristi za otkrivanje trudničkog dijabetesa. O simptomima dijabetesa tip 2 pročitajte ovdje.

Trudnički se dijabetes obično pojavi u drugom ili trećem tromjesečju trudnoće. Tada su svi važni dječji organi već oblikovani pa on ne predstavlja veliku opasnost za bebu. Opasniji je dijabetes u trudnica koje su šećerašice ili u obitelji imaju dijabetes drugog tipa. Liječnik bi vam mogao predložiti OGTT ako:

osjećate pojačanu žeđ,

kronični umor,

učestalo mokrite,

imate suhu kožu stopala ili se

pretjerano debljate.

Ponekad ne postoje vidljivi simptomi pa mnoge žene i ne znaju da su u trudnoći imale dijabetes.

OGTT traje 2 do 4 sata. Provodi se na prazan želudac. Na početku testa se od pacijenta uzima uzorak mokraće i krvi. Potom mu se daje određena količina glukoze otopljene u vodi te se mjeri razina glukoze u krvi i mokraći u određenim vremenskim razmacima. Kod trudnica svakih sat vremena, a kod ostalih na početku i na kraju, nakon 2 sata.

Pri testiranju na dijabetes pacijentu se nakon prvog uzorka daje 250 ml glukoznog sirupa u kojemu je otopljeno 75 g šećera. Njega treba u potpunosti i brzo popiti. Trudnice na početku ispijaju otopinu s 50 g šećera. Ako su rezultati testa nakon jednog sata pozitivni, tek tada se poduzima drugi korak. On je trosatna inačica ovoga testa, a pacijentici se daje otopina sa 100 g šećera.

Dok čekate rezultate i mjerenje, potrebno je mirovati. Zabranjena je konzumacija hrane i pića za vrijeme testa, kao i pušenje. Savjetujemo vam da ponesete nešto za čitati kako bi ispunili to vrijeme u čekaonici.

Da bi OGTT bio što precizniji, treba se pridržavati nekih pravila. Tri dana prije izvođenja testa konzumirajte svoje obroke uobičajeno. Hrana i piće zabranjeni su tek 24 sata prije izvođenja testa, kao i jača fizička aktivnost(vožnja bicikla, teretana i sl.). Na test najbolje dođite u jutarnjem terminu natašte bez konzumacije hrane, pića i pušenja.

Recite svome liječniku ako uzimate neke lijekove. Kortikosteroidi, beta blokatori, diuretici i antidepresivi mogu utjecati na rezultate. Prije pregleda pijte isključivo vodu. Izbjegavajte druga pića, kavu ili kofeinski čaj, jer i oni mogu utjecati na ishod testa. Uzdržite se od odlaska na WC prije samog testa, zbog mokraćnog uzorka.

Povišeno

Povišene vrijednosti glukoze u ovom testu upućuju na dijabetes melitus, hiperfunkciju štitnjače, oštećenja jetre ili na celijakiju.

Sniženo

Snižene vrijednosti oGTT-a mogu se naći u septikemiji, virusnom hepatitis, raku gušterače, feokromicitomu, hipertiroidizmu, akromegaliji, hiperfunkciji kore nadbubrežne žlijezde, sindromu policističkih jajnika, hiperlipoproteinemiji, hepatocelularnoj degeneraciji, cističnoj fibrozi, talasemiji, cirozi, kroničnom pankreatitisu, akutnom i kroničnom oštećenju bubrega, reumatoidnom artritisu.

Poliklinika LabPlus Zagreb
info-zg@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Prijepoljska 19b, 10000 Zagreb
Tel: 01/2993595

Medicina rada
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/2929502

Mikrobiologija
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/7987480

Poliklinika LabPlus Split
info-st@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Dubrovačka 1, (ulaz sa Poljičke ceste). 
21000 Split, Tel: 021/789789

BRZI KONTAKT


© Poliklinika LabPlus

Loading...
KONTAKTIRAJTE NAS