U diferencijalnoj dijagnostici čira i karcinoma reakcija na okultno krvarenje (prisutnost krvi u stolici) je veoma važna. Čir krvari na mahove, dok kod karcinoma krvarenje često perzistira.

Tragovi krvi ne mogu se otkriti makroskopskim pregledom stolice. Za dokazivanje okultnog krvarenja postoje mnoge metode.

Ovaj test pokazuje krvarenje iz probavnog trakta, iako nije vidljivo golim okom.

Testiranje stolice na okultno krvarenje vrlo je važno u prevenciji raka debelog crijeva.

Gastrointestinalno krvarenje može potjecati s bilo kojeg mjesta, od usta do anusa i može biti očito ili okultno. Znakovi ovise o mjestu i količini krvarenja. 

Hematemeza je povraćanje crvene krvi i ukazuje na krvarenje iz gornjeg GI sustava, obično iz arterije ili varikoziteta. Povraćanje poput taloga kave sadrži tamnosmeđi zrnati materijal koji sliči mljevenoj kavi. Ono nastaje zbog krvarenja iz gornjeg GI sustava koje se usporilo ili prestalo, uz razgradnju crvenog Hb u smeđi hematin pomoću želučane kiseline.

Hematohezija je očito krvarenje iz rektuma i obično ukazuje na krvarenje iz donjeg dijela GI sustava, ali može nastati i obilnim krvarenjem iz gornjeg GI sustava uz brzu pasažu krvi kroz crijeva.

Melena je crna, gusta stolica poput katrana, koja tipično ukazuje na krvarenje iz gornjeg GI sustava, ali uzrok joj također može biti i u tankom crijevu ili desnoj strani debelog crijeva. Za nastanak melene, koja može trajati i nekoliko dana nakon prestanka krvarenja, je potrebno oko 100 do 200 ml krvi iz gornjeg GI sustava. Crna stolica koja ne sadrži krv može nastati zbog uzimanja željeza, bizmuta ili raznih namirnica i ne smije ju se zamijeniti s melenom.

Do kroničnog okultnog krvarenja može doći bilo gdje u GI sustavu a otkriva se kemijskom pretragom uzorka stolice. Do akutnog, teškog krvarenja također može doći bilo gdje u GI sustavu. Bolesnici mogu pokazivati znakove šoka. Zbog hipoperfuzije, u osoba s podležećom ishemičnom bolešću srca može doći do pojave angine ili IM.

Krvarenje iz GI sustava može ubrzati razvoj hepatične encefalopatije ili hepatorenalnog sindroma (zatajenja bubrega uslijed zatajenja jetre).

PREPORUČUJEMO

Test za okultno krvarenje preporučujemo za svaku osobu stariju od 40 godina (testiranje u SAD je obvezno za svakoga bez obzira na indikacije).

Indikacije:

Pretraživanje osoba bez simptoma: trebalo bi napraviti testiranje na okultno krvarenje jednom godišnje.

Testiranje osoba sa simptomima, koji se javljaju doktoru zbog neobjašnjivih abdominalnih nelagoda.

Referentne vrijednosti:

Muškarci i žene: negativno

Povišeno:

Pozitivan nalaz upućuje na krvarenje zbog čira na želucu ili duodenumu, tumora u probavnom traktu ili kod ulceroznog kolitisa.

Poliklinika LabPlus Zagreb
info-zg@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Prijepoljska 19b, 10000 Zagreb
Tel: 01/2993595

Medicina rada
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/2929502

Mikrobiologija
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/7987480

Poliklinika LabPlus Split
info-st@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Dubrovačka 1, (ulaz sa Poljičke ceste). 
21000 Split, Tel: 021/789789

BRZI KONTAKT


© Poliklinika LabPlus

KONTAKTIRAJTE NAS