Fibrinogen je plazmin glikoprotein.

Fibrinogen je najznačajnija bjelančevina u koagulaciji krvi. Po kemijskom sastavu spada u globuline. Stvara se isključivo u jetri.

Jetra proizvodi protein zvan fibrinogen. On cirkulira po krvi (žilama), i kada dođe u dodir s oštećenim ili oboljelim organom – tkivom, promijeni se u protein fibrin, koji se prilijepi na to tkivo i stvara oblogu. Kada slobodni radikali oštete žile, fibrin se prilijepi na oštećeno mjesto na unutarnjoj stjenci žile i s tim stvori mrežu koja lovi kolesterol, teške metale i druge tvari. Kada tkivo ozdravi, proteolitski enzimi lako razbiju fibrin, odnosno aterosklerozni plak. Osobe koje imaju nizak nivo proteolitskih enzima imaju veću mogućnost razvoja krvnih ugrušaka i ateroskleroze.

Referentne vrijednosti:

Muškarci i žene: 1.8 – 3.5 g/L

Povišeno:

Povišene vrijednosti fibrinogena mogu se naći u trudnoći. Fibrinogen je protein akutne faze pa je njegovo povećanje povezano i s upalama, tumorima, traumama te opeklinama. Kronični aktivni upalni procesi kao npr. reumatske bolesti ili kolagene vaskularne bolesti povezane su s duljim povišenjem razine fibrinogena.

Sniženo:

U akutnim i kroničnim bolestima jetre, kod ascitesa ili akutne hemoragije i opeklina ili kod povećane degradacije (šok i karcinom).

Poliklinika LabPlus Zagreb
info-zg@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Prijepoljska 19b, 10000 Zagreb
Tel: 01/2993595

Medicina rada
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/2929502

Mikrobiologija
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/7987480

Poliklinika LabPlus Split
info-st@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Dubrovačka 1, (ulaz sa Poljičke ceste). 
21000 Split, Tel: 021/789789

BRZI KONTAKT


© Poliklinika LabPlus

Loading...
KONTAKTIRAJTE NAS