CEA – Carcinoembrijski antigen je složeni glikoprotein molekularne mase 20000, povezan s plazma membranom tumorskih stanica otkud se može otpuštati u krv. Iako je CEA – Carcinoembrijski antigen prvi put prepoznat kod bolesnika s karcinomom debelog crijeva, abnormalna razina CEA u krvi nije specifična ni za karcinom debelog crijeva niti za malignu bolest općenito.

Povišene CEA – Carcinoembrijski antigen vrijednosti mogu se pronaći i kod niza drugih karcinoma uključujući melanom, limfom, karcinom gušterače, želuca, vrata maternice, bubrega, štitne žlijezde, jetre, jajnika, pluća i dojke, međutim najčešće se koristi u dijagnostici debelog crijeva, osobito kad je u pitanju metastatska bolest.

CEA – Carcinoembrijski antigen je jedan od prvih klinički korištenih tumorskih markera. Spada u skupinu onkofetalnih antigena koji se normalno izlučuju u embrionalnom i fetalnom razvoju, kod odraslih se nalaze u vrlo niskim koncentracijama, ali ih tumori mogu ponovno izlučivati u većim količinama.

Referentne vrijednosti:

Muškarci i žene: < 3.4 µg/L

Povišeno:

CEA – Carcinoembrijski antigen može biti povišen i kod nemalignih bolesti kao što je ciroza, pankreatitis, hepatitis, kolecistitis. Kontinuirano povećanje razine CEA – Carcinoembrijski antigen ukazuje na relaps bolesti, što se klinički može manifestirati tek za nekoliko mjeseci.

Kod pušača se očekuju nešto više vrijednosti.

Poliklinika LabPlus Zagreb
info-zg@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Prijepoljska 19b, 10000 Zagreb
Tel: 01/2993595

Medicina rada
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/2929502

Mikrobiologija
Maksimirska cesta 282, 10000 Zagreb
Tel: 01/7987480

Poliklinika LabPlus Split
info-st@poliklinika-labplus.hr

Medicinsko biokemijski laboratorij
Dubrovačka 1, (ulaz sa Poljičke ceste). 
21000 Split, Tel: 021/789789

BRZI KONTAKT


© Poliklinika LabPlus

KONTAKTIRAJTE NAS